Hannulan konserttiyleisöä. Valokuva Erkki Railio.

Hannulan konsertti- ja taideyhdistys HANTLA ry

Reilassa toimiva Hannulan konsertti- ja taideyhdistys Hantla ry. on järjestänyt vuodesta 1999 lähtien klassisen ja kevyen musiikin konsertteja ja kuvataidenäyttelyjä Hannulan 1700-luvulta peräisin olevassa talonpoikaismiljöössä ja lähialueilla sekä ulkomailla. Konsertteja ja näyttelyjä on ollut yhdistyksen toiminta-aikana nelisenkymmentä. Konserteissa on parhaimmillaan ollut yli 600 kuulijaa.

Konserttien vakioesiintyjäkaartin muodostavat Hannulan omaan väkeen kuuluvat oopperalaulajat Essi Luttinen, Laura Nykänen ja Sami Luttinen sekä kevyen musiikin mestarit Sauli Luttinen ja Visa Luttinen.

Heidän kollegojaan on vieraillut Hannulassa kesäisin aina Suomen Kansallisoopperaa, La Scalaa, Bayreuthia ja Metropolitania myöten. Esiintyjistä mainittakoon pianotaiteilijat Henri Sigfridsson, Ville Matvejeff, Ilkka Paananen, Kristian Attila, Severi Pyysalo, Petri Haapasalo sekä Seppo ja Janne Hovi; vierailevista laulutaiteilijoista Susanna Haavisto, Eino Grön ja Anneli Saaristo sekä oopperalaulajista Tommi Hakala, Sauli Tiilikainen, Jorma Hynninen, Anu Hälvä ja Angelika Klaas.

Keväällä 2020 julkaistiin Hannulan konsertti- ja taideyhdistyksen kustantama Rauno Luttisen kirjoittama ja Sauli Luttisen taittama Pyhärannan historiateos ”Tuall metän takan ja niämen kannall om Pyhärant…” Vakkasuomalaisesta  maalaispitäjästä asuinkunnaksi. Lähes 550-sivuisen, laajalla kuvamateriaalilla varustetun teoksen. Sen keskeisenä sisältönä on selvittää 1880-luvulla alkanutta ja edelleen jatkuvaa maaseudun syvällistä rakennemuutosta vakkasuomalaisen Pyhärannan paikallishistorian kautta. Teoksen saamaa positiivista arvostusta kuvastaa Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtajan Lassi Saressalon arvio: ”En kyllä ole vielä nähnyt toista tämän tasoista pitäjäkirjaa!”