Hirsiveistämö Vesa Virtanen

Vesa Virtanen

Hirsiveistämö Vesa Virtanen

 

 

Leikkimökkejä, vajoja, grillikatoksia, hirsihuviloita,  omakotitaloja, puutarhakalustoja -oikeastaan mitä tahansa, mitä pyöröhirrestä pystyy rakentamaan, kertoo Vesa Virtanen yrityksensä tuotevalikoimasta. Virtasella on ollut hirsiveistämö Pyhärannan Nuuskissa yli kymmenen vuotta. Valtatie 8:lta hirsiveistämölle on matkaa alle 5 kilometriä.

 

 

Asiakkaat ovat pääasiassa Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta, mutta tilauksia on tullut ulkomaita myöten. Ulkomailla oikeastaan alkoi innostus hirsirakentamiseen, kun Vesa Virtanen oli Saksassa rakentamassa hirsitaloja. Oman yrityksen perustamiselle oli selkeä tilaus ja toimitilatkin Pyhärannassa pientä muutosta vaille valmiina.

 

Vesa kertoo, että työ tehdään yksilöllisesti asiakkaan toivomusten mukaan. Asiakas voi toimittaa valmiit piirustukset, mutta pelkkä hahmotelma vaikka ruutupaperilla riittää, koska yrityksen kautta voi tilata tarkemmat suunnitelmat. Valmiina on myös muutamia malleja erilaisiin kehikkoihin. Pääasiassa rakennetaan hirsikehikko valmiiksi, mutta työn voi tilata myös avaimet käteen –periaatteella. Jos osaamista riittää, on asiakkaalla mahdollisuus tilata hirret ja hoitaa kokoaminen itse.

 

Vesa Virtanen valmistaa hirret laadukkaasta kotimaisesta männystä, puuvajoja hän tekee myös kuusesta. Asiakkaalla on mahdollisuus myös itse toimittaa raakatukit haluamastaan puulajista, erikoisin on ollut venäläinen sembra-mänty. 

 

Jotta hirsi halkeilisi mahdollisimman vähän sen kuivauksessa käytetään luonnon omaa menetelmää, ilmakuivausta, Laadukkainta hirrestä tulee, kun hirsi sorvataan talvella ja sen annetaan kuivua maalis-kesäkuun, Vesa kertoo. Toki kuivuminen onnistuu muunakin aikana, mutta etenkin omakotitalon hirsissä kuivaus kannattaa toteuttaa parhaana ajankohtana. 

 

Aluksi Vesa Virtanen veisti hirret käsin moottorisahan kanssa. Nykyään hänellä on työhön tarvittava salvostuslinjasto ja hirsisorvi, jotka hän on itse valmistanut. Koneellistamisen etuna on se, että salvokset ja mitat tulevat varmasti kohdalleen. Yritys myös valmistaa linjastoja ja hirsisorveja tilauksesta. Toistaiseksi niitä on mennyt ulkomaille, mm. Kanadaan ja Venäjälle.

 

Virtasen suurin työ on ollut 250 m²:n omakotitalo, mutta tilat ja laitteet mahdollistavat suuremmankin hirsikehikon rakentamisen.

 

Hirsiveistämön kotisivuilta löytyy tietoa yrityksen valmistamista koneista. Kotisivut ovat päivityksen alla ja piakkoin niistä löytyy myös enemmän tietoa ja kuvia hirsirakennuksista, lupaa Vesa Virtanen.

 

Yhteystiedot:

Hirsiveistämö Vesa Virtanen

Kodisjoentie 412

27320 Ihode

puh. 0400 619 533

vesa.virtanen@logmac.com

www.logmac.com

 

Teksti ja kuva Vesa Virtasesta © Pauliina Sarilo

Muut kuvat © Vesa Virtanen