Kehräämö Mustalammas

Sinikka Pirttinokka


Kehräämö Mustalammas

Kehräämö Mustalampaassa pääsee heti ovesta sisään astuessaan oikeaan tunnelmaan, kun nenään tulvahtaa lampaanvillan tuoksu ja myymälän hyllyiltä löytyvät huovutetut villat houkuttelevan hehkuvissa väreissä.

Yrittäjä Sinikka Pirttinokka kertoo kehräämön olevan huovuttajien tavaratalo, toisin sanoen kehräämön toimialaan kuuluvat villan huovutus sekä villan ja lankojen värjäys. Sinikka suosii itse kotimaista villaa, joka hankitaan lähiseudun lampureilta, mutta suuren kysynnän vuoksi myynnissä on lisäksi englantilaista merinoa. Asiakas voi myös tuoda villan tai langan itse.

Sinikan laatima uniikki värikartta on saanut paljon kiitosta asiakkailta. Väreissä huomioidaan sesongit, nyt myyntiin ovat tulossa pääsiäiseen sopivat värit. Sinikka kertoo seuraavansa aktiivisesti värimaailman muotivirtauksia ja käyvänsä säännöllisesti messuilla esim. Tukholmassa.

Yritys sijaitsee upeassa maisemassa meren rannalla Kukolan kylässä ja Sinikalle luonto on erityisen tärkeä. Hän käyttää värjäyksessä heikkohappovärejä, jota rasittavat luontoa mahdollisimman vähän ja ovat valon-kestoltaan erinomaisia.

Sinikka toteaa, että huovutuksen suosio on edelleen nousussa ja uusia ideoita keksitään koko ajan. Esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa on tehty tauluja, jotka paitsi koristavat seiniä, parantavat myös akustiikkaa.

Myymälästä löytyy jonkun verran tuotteita, lankoja ja huovutettuja villoja, mutta suurin osa tilauksista hoituu nettikaupan kanssa. Sinikan poika Ville on tehnyt yrityksen nettisivut. Mustalampaan tuotteita on myytävänä myös Tiimarissa.

Villa on ainut tekstiilikuitu, joka huopuu, mutta sen kanssa voi huovuttaa muitakin materiaaleja. Mustalammas myy esim. tussah-silkkiä ja maitoproteiinikuitua.  Myös huovutusvälineitä, kuten huovutusneuloja on myytävänä. Sinikka valmistaa villapohjallisia ja joitakin huovutettuja esineitä, mutta korostaa yrityksen olevan materiaalitukku ja varsinaisen luomistyön tekevät asiakkaat.  

Sinikka kertoo lähteneensä Pyhärannan kunnan palveluksesta ja aloittaneensa yritystoiminnan 16 vuotta sitten. Kehräämön nimi on jäänteenä alkuajoista, jolloin yrityksen päätuotteena oli kehrätty lanka. Kehräämisestä Sinikka on ainakin toistaiseksi luopunut, mutta tarvittavat laitteet löytyvät.

Sinikka valmistui kudonta-alan artesaaniksi 1995 ja on sen jälkeen suorittanut myös värjärikisällin ammattitutkinnon. Näyttönä Sinikan monipuolisista käsityötaidoista myymälän seinältä löytyy kunniakirja puukonvalmistuksen SM-kilpailun naisten sarjan voitosta! Sinikka kuitenkin tarkentaa, että kyseessä on puhtaasti harrastus, joten pyhärantalaisia puukkoja ei ainakaan Sinikan tekeminä taida ilmestyä markkinoille.

 

Yhteystiedot:

Kehräämö Mustalammas oy
Suurniementie 40
27340 REILA

kehraamo@kehraamomustalammas.fi
Puh. 02-825 9169
www.kehraamomustalammas.fi

 

Teksti ja kuva © Pauliina Sarilo