Pyhärannan puutarha

Rohdaisten koululaisia perinteisellä luokkaretkellä puutarhassa. Ohjelmaan kuului mm. tutustumiskerros puutarhaan, makkaranpaistoaja oman kukkasen istuttamista, jonka sai sitten pävän päätteeksi viedä kotiin.

Rohdaisissa Ropantien risteyksessä pää kääntyy väkisinkin ihailemaan Tatja ja Henry Penttilän puutarhan myymälän pihan kukkien väriloistoa. Meneillään on orvokkien sesonkiaika ja kevään edetessä myyntiin tulevat muut yksivuotiset kesäkukat. Penttilät kasvattavat itse siemenistä ja pistokkaista monipuolisen valikoiman kesäkukkasia. Näyttävät amppelit ovat erittäin suosittuja, kertoo Tatja.

Tatja ja Henry Penttilä ovat pitäneet puutarhaa 7 vuotta. Vakuutus- ja kumikorjaamoalan vaihtaminen puutarha-alaan ja oman yrityksen perustaminen tapahtui melko pikaisella päätöksellä, kun Pyhärannassa oli puutarha myytävänä. Ihan alusta ei kuitenkaan tarvinnut aloittaa, koska Henryn vanhemmilla on puutarha. Sieltä hän on saanut vankan käytännön kokemuksen. Yrittäjyys oli entiselle kyläkauppiaalle Tatjalle tuttua. Yritystoiminnan ohessa Tatja ja Henry ovat käyneet kukkien sidontakurssin Tampereella.

Puutarhassa on myytävänä yksivuotisia kesäkukkia, puita ja pensaita, sesonkituotteita, kuten äitienpäiväruusuja ja joulukukkia, leikkokukkia, huonekasveja, multaa, ruukkuja ja muuta oheismateriaalia. Monivuotisia perennoita ei ole myynnissä, ainakaan vielä, kertoo Tatja. Erityisen suosittuja ovat tomaatit ja perunat!

Puutarha on avoinna joka päivä, myös pyhinä klo 9 – 17 ja kesän ajan klo 9 – 19. Tammikuun puutarha on kiinni. Koska työ kasvihuoneissa vie oman aikansa, Henry tai Tatja eivät välttämättä ole myymälässä päivystämässä koko aukioloaikaa, mutta myymälän oven vieressä on ovikello, joka kuuluu kasvihuoneisiin ja sisälle taloon.

Hortonomiksi ammattikorkeakoulussa opiskeleva Tatja viihtyy kasvien parissa. Viisivuotista koulua on vielä 3 vuotta jäljellä. Sen, että saa ihailla kättensä jälkiä ja seurata miten koko kasvihuone puhkeaa kukkaan, mainitsee Tatja parhaaksi asiaksi työssään. Ja asiakkaat – lisää Henry ja jatkaa, että pienen puutarhan valttina on se, että asiakkaat saavat hyvää palvelua ja yksilöllistä neuvoa.

Asiakkaina ovat paitsi pyhärantalaiset, myös naapurikaupunkien asukkaat ja Pyhärannan kesäasukkaat, joiden mukana kukkasia lähtee joka puolelle Suomea.

Kesäkukkien istuttaminen on käsityötä, mutta purkkien täyttämiseen mullalla on apuna purkituskone. Siemenet ja pistokkaat ovat mahdollisuuksien mukaan kotimaisia. Kaikissa lajeissa kotimaisia pistokkaita ei ole tarjolla, kertoo Tatja.

 

Yhteystiedot:

Pyhärannan puutarha

Tatja ja Henry Penttilä

Ropantie 2

23950 Pyhäranta

puh. 02 825 8135 tai

050 302 5194

 

 

 

 

 

Teksti ja kuva © Pauliina Sarilo