Kiinnostavia matkailukohteita

Pyhärannan kirkko.

Pyhärannan kirkko

Pyhärannan kivikirkko on valmistunut vuonna 1909. Samalla paikalla on aiemmin seissyt kaksi puukirkkoa (Vuosilta 1690 ja 1758). Nykyisen kirkon on suunnitellut Josef Stenbäck.

Massiiviseen harmaakiviseen ristikirkkoon mahtuu yli 700 sanankuulijaa. Kirkon alttaritaulun (Kristus ristillä) on maalannut Ilmari Heinonen vuonna 1939. Pyhärannan kirkko on museoviraston rakennusperintörekisterissä.

Kirkko sijaitsee Rohdaisissa ja on avoinna kesäaikana klo 9–18. puh. 02 8258 085.

Santtion kylä.

Santtion kylä

Santtion kylän keskuksena on talkoovoimin rakennettu kylätalo Maininki. Mainingin ympärille, pihoille ja teiden varsille on istutettu perinteisiä kotimaisia pensasruusuja, kaikissa väreissä ja muodoissaan.

Santtio valittiin valtakunnalliseksi vuoden kyläksi 1997
Puu-Santtion toimintakeskus MAININKI juhla-, kokous- ja näyttelytila, yrttipuutarha ja ruusupuisto.

Palokuja 6 23960 Santtio
Esittelyt ja kylätalon varaukset
puh. 045 117 8222
hannuraunela@santtio.fi

Radansuun vesimylly

Edelleen täysin toimintakuntoinen mylly on rakennettu 1800-luvun alkupuolella.

Radansuuntie 161
23950 Pyhäranta
Riku Räisänen
puh. 044 551 5234

Helinin Torppamuseo

Vanha Turuntie 182
23950 Pyhäranta
Avoinna kesäkuukausina su klo 12.00-15.00. Muina aikoina sopimuksen mukaan
Yhteydenotot puh. 050 5268 079, 040 5110 997

Lahdenvainion tuulimylly

Lahdenvainion Myllymäellä sijaitsee vuonna 1998 talkoovoimin kunnostettu mamsellimylly. Myllymäki on kylän toiminnan keskus, jossa vietetään joka vuosi jo perinteeksi muodostunut juhannusjuhla.  Juhla kokoaa yhteen nykyiset ja entiset kyläläiset sekä kesäasukkaat. Myllymäellä on myös muita vanhoja rakennuksia.

Yhteydenotot ja esittelyt:
Veikko Valpola, puh. 050 820 6284

Rihtniemi

Rihtniemi sijaitsee mereen pistävällä niemellä Rauman ja Uudenkaupungin välisellä purjehdusreitillä. Niemen nokka on Etelä-Suomen mantereen läntisin piste. Kalastus oli pitkään kylän pääelinkeino, ja siitä kertovat kylän sataman viisi kala-aittaa 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta.

Kylän kantatilat Vilhelmintalo ja Kustaantalo sijaitsevat pienen viljelyaukean laidoilla. Pyhärannan Rihtniemen kylä kalasatamineen on määritelty valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Rihtniemen lintutorni

Rihtiemessä sijaitseva lintutorni on aivan meren rannalla.  Tornista avautuu upeat merimaisemat.

Lisätietoja

Ylikylä

Ylikylä on vanhan Laitilasta merelle johtavan kauppareitin varteen jo keskiajalla syntynyt kylä. Ylikylä sijaitsee Ihodenjoen varrella, lähellä sen Mannerveden pohjukkaan laskevaa suuta. Ylikylä on määritelty valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Ilavankellari

Pyhärannan Nihtiössä, erään suuren siirtolohkareen alla sijaitsee Ilavan kellarina tunnettu luola. Keskellä tasaista metsää kohoaa valtava, ainakin kuusi metriä korkea lohkarejätti, jonka alta löytyy tilava, mannerjään sulamisvesien laajentama läpikuljettava onkalo. Metsässä kohoava kivenjärkäle herättää suurta kunnioitusta luonnonvoimia kohtaan: miten näin valtava lohkare on päätynyt tänne?

Kohde koostuu kokonaisuudessaan kahdesta suuresta lohkareesta, jotka muodostavat erittäin näyttävän luonnon monumentin. Ilavan kellari onkin jylhä muistomerkki ja muistutus luonnon voimasta ja kauneudesta.

Paikka sijaitsee yksityisen omistamalla alueella. Huomioithan, että tulenteko ja roskaaminen ympäristössä on kielletty! Kts. Jokamiehen oikeudet täältä.

Lisätietoja retkipaikka.fi -sivulla

Saapumisohjeet

Pyhärannan keskustasta ajetaan noin yhdeksän kilometriä kohti Raumaa tietä numero 1960. Pyhärannan suunnasta tultaessa Kettulantie kääntyy oikealle. Tietä ajetaan noin 1,7 kilometriä. Luola löytyy aivan Kettulantien varresta.

Mikäli aikaa riittää, Kettulantietä kannattaa ajaa vielä hieman eteenpäin, sillä pieni hiekkatie vielä hieman eteenpäin, sillä pieni hiekkatie kiemurtelee todella kauniin metsän keskellä. Maasto on erittäin louhikkoista, metsässä lojuu valtavia siirtolohkareita ja kiven järkäleitä. Maasto soveltuu hyvin marjastukseen, sienestykseen ja muuhun
retkeilyyn.

Lisää luolia uutuuskirjassa Seikkailijan retkiopas Varsinais-Suomen luoliin sekä soitteessa: http://luolamiehenblogi.blogspot.com/

Teksti: Tuomo Kesäläinen

Hirvipuisto

Arja Alhoranta aloitti betonitöiden valmistuksen 1981. Ensimmäinen työ oli kala ja sitä seurasivat, pingviinit, metsot, kurjet, kalat, ym. Sitten tuli innostus tehdä vähän isoimpia eläimiä ja niin syntyikin ensimmäinen hirvi. Tämän jälkeen alkoikin tulemaan tiuhaan tahtiin lisää hirviä, hevosia, lintuja, koiria, patsaita, sisä- ja ulkotakkoja, ym.

Vuosien ahertelun tuloksena on valmistunut luonnollista kokoa olevia hirviä 8 ja hevosia 6, sekä lukematon määrä pienempiä eläinpatsaita. Hirvipuistoa voi vapaasti mennä katsomaan.

Polttila, Karjassilta 4 27320 Ihode. (Valtatie 8:n varrella)

Vakka-Taimi/ Muurilan esittely- ja koepuutarhat

Maan lajirikkain taimisto, jonka tuotteina puut, pensaat, köynnökset ja perennat mm. Suomen laajin omajuuristen vanhojen ruusujen valikoima. Erikoistunut harvinaisten kasvien kasvatukseen, jolloin asiakaskohteina pidemmälle ehtineet kasvi- ja puutarhaharrastajat, kasvikeräilijät, arboretum-perustajat sekä tavanomaisista erottuvat taimimyymälät ja kaupunkien viherosastot. Laajat esittely- ja koepuutarhat, runsaasti harvinaisuuksia.

Kasvi- ja puutarhaesittelyjä ryhmille ja yksityisille – tarvittaessa ruotsiksi, saksaksi, englanniksi ja espanjaksi.
Ostomahdollisuus samassa yhteydessä toimivasta erikoiskasvien taimistosta.

Polttilantie 102
27320 Ihode

Vesa Muurinen
puh. 02 823 6159
vakka-taimi(at)gmail.com
Kotisivut